Ferrari

F12berlinetta

740 PK
V12 Motor
3.1 sec 0-100 km/h

Wat te denken van de 6.3 liter twaalfcilinder van Ferrari? Met 740 paardenkrachten de krachtpatser van de drie. In rechte lijn met 340 kilometer per uur sneller dan de Formule 1 Ferrari bolide van Alonso uit 2010. Deze is wel in dezelfde Formule 1 kleur uitgevoerd: ‘Rosso Scuderia’. Een felle oranjeachtige rode tint vernoemd naar de raceafdeling van Ferrari. Volgens velen, waaronder wij, wordt het mooiste autogeluid geproduceerd door een twaalfcilinder van Ferrari. Een orkest met een diversiteit van tonen dat ieders ziel raakt. En bij sommige mensen, niet alleen bij Italianen, spontaan de tranen over de wangen laat rollen.

Tijdloze schoonheid

‘Berlinetta’ is Italiaans voor koets en je kunt er ook, in tegenstelling tot de 458 Speciale, lange afstanden mee rijden. Maar zet de Manettino in standje Race en deze koets verandert in een nietsontziend racemonster. Eentje met een tijdloos en verblindend mooi klassiek uiterlijk. Volgens velen één van de mooiste Ferrari’s ooit.

Inmiddels is de F12 opgevolgd door de 812 Superfast. Waarschijnlijk de allerlaatste productie twaalfcilinder. De opvolger heeft nog meer vermogen meer maar wel elektrische in plaats van hydraulische besturing. En een naam die lang niet zo mooi klinkt. Dit alles maakt dat niet de 812 Superfast maar de F12berlinetta onze puristenkeuze is.